dimecres, 28 de setembre del 2016

Capricho de Primavera a Peña Foratata



Quan es va obrir aquesta via es va produir un gran enrenou i molta gent va criticar l'estil utilitzat en l'obertura d'un l'itinerari en alta muntanya: llargs completament equipats amb abundants parabolts (independentment de si es podia autoprotegir o no) i fins i tot reunions amb argolles per rapelar. Més tard els propis oberturistes van treure una vintena de parabolts però així i tot ha quedat una via equipada per no patir massa. Polèmiques a banda, ha quedat una línia atractiva en un entorn amb molt bones vistes (llàstima de l'estació d'esquí de Formigal). I si tenim molta tírria als parabolts sempre podem jugar a veure quants parabolts ens saltem en un llarg.


-Cordada: Busquets i Macau.
-Accés: Des de Sallent de Gállego pugem fins a la urbanització Formigal. Aparquem el cotxe al costat de l'Hotel HG Alto Aragón, que està a la part superior esquerra de la urbanització.
-Aproximació: Des de l'aparcament de l'hotel pugem en direcció a la muntanya vorejant unes cases per la dreta. Darrera les cases trobem una pista forestal, la seguim amunt travessant una barrera pel bestiar. Aquesta pista es converteix en un camí que puja al cim per la via normal. L'anem seguint fins que ens desviem a mà dreta per pujar cap a la paret. Nosaltres ens hem desviat molt avall i hem pujat per uns prats sense camí. Sembla que, si seguim el camí de la via normal fins superar una bona pujada, trobarem un camí amb fites que porta a peu de paret, L'inici de via és molt evident, comença a l'esquerra d'un gran bloc que es veu durant l'aproximació. Inscripció i xapes visibles des del peu de via.


-Orientació: Sud-oest.
-Material: La via està equipada amb parabolts, només calen unes 20 cintes exprés. Si volem xapar tots els parabolts en algun llarg (per exemple el primer) ens caldran 26 ó 27 cintes, però és força fàcil saltar-se assegurances.
-Grau obligat: 
V+


-Descens: La via arriba al un dels dos cims de la Peña Foratata (inferior). Baixem cap al coll que separa els dos cims de la Foratata (trobarem algunes fites durant la baixada). En aquest tram hi ha alguna petita desgrimpada. Un cop al coll, seguim el camí de la via normal a la Peña Foratata cap a l'oest. Aquest camí, després d'una volta, ens tornarà al camí de l'aproximació.
-Ressenya: Nosaltres hem anat amb la topo dels oberturistes. La veritat és que la via es segueix sense massa problemes. Atenció amb la longitud dels llargs, podeu afegir 5 metres a cada un.


3 comentaris:

  1. Muy buenas,veo que habéis realizado laviarelativamente hace poco,por favor me podéis decir si despues de la modificaciòn de los aperturista del último largo el grado obligado sigue siendo V+? GRACIAS POR TODO.

    ResponElimina
  2. Muy buenas,veo que habéis realizado laviarelativamente hace poco,por favor me podéis decir si despues de la modificaciòn de los aperturista del último largo el grado obligado sigue siendo V+? GRACIAS POR TODO.

    ResponElimina
  3. Hola Alejandro.
    Cuando nosotros hicimos la via,Agosto 2016 despues de que el aperturista sacara las chapas creo,el grado obligado nos pareció de V+.
    Si vas a hacerla y observas errores en nuestra información o hay algo que te parezca diferente no dudes en comentarlo.
    Salud y monte!

    ResponElimina