divendres, 6 de gener del 2017

Sud clàssica a la Dibona.




Diria que deixant de banda la Via Normal i la Via dels nans és la manera més fàcil d'assolir el cim d'aquesta emblemàtica agulla. La ruta busca en tot moment el punt feble de la paret,sobre bona roca,sense pul.lir i amb una escalada preferentment de fissures,díedres i també una xemeneia-tunel gens agònica i força curiosa. Posats a buscar-li pegues s'escalen cent metres de terrases a mitja via,cosa que evitarem si passem per la Directa Madier.M'imagino que més bona via però també més difícil.
L'altre punt negre de la via són els embusos...freqüent trobar-hi moltes cordades i com que els més lents són els que més matinen l'espera està garantida. El punt on segurament es formin més embusos és a la part alta de la via, perquè moltes vies conflueixen a l'aresta cimera.
Accés: Cal estacionar al nucli de les Etages,uns 3km. abans de la Berarde,hi ha un aparcament habilitat amb un lavabo.Per dormir amb la furgo fa baixada,millor pujar a la Berarde.
Aproximació: Des de el poble surt un camí senyalitzat amb un cartell que ens porta sense pèrdua al refugi Soreiller. Hi ha uns 1.000 mètres de desnivell i anant tranquils i/o carregats nosaltres hem trigat unes tres hores.Un cop al refugi en cinc minuts estem al peu de via,un evident díedre tombat on també comença la Visite obligatoire i la Fissura Maidier.


Orientació: Sud,l'hi comença a tocar el sol a parrir de les 9.
Grau obligat: V+.
Material: Alguns fissurers i un joc de friens des de l'Alien verd al Camalot del 3.


Descens: Del cim cal fer un parell de ràpels de 25 fins a un collet.Un cop aquí hi ha qui rapela a les terrasses de l'esquerra.Nosaltres hem desgrimpat per terreny fàcil ( 60m,II/III) fins arribar a peu pla.Despres si hi ha neu es baixa molt cómode pel vessant,sinó diria que és més fàcil anar per l'aresta tot desgrimpant ressaltsfins a un coll a les envistes del refugi.Entre una i dues hores del cim al refugi segons hi hagi o no neu.
Ressenya: Penjo aquesta del blog Apretarlojusto.Està molt bé i a més hi surten altres vies de la paret,pel tema embusos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada