dilluns, 29 de gener del 2018

Xamaredumarentisa a Busa.



Típica via de l'Indi:recorregut atraient,roca sanejada i un reguitzell de xapes.La terçera tirada ens ha semblat molt guapa,la primera i la segona no estan malament mentre que la terçera és l'inevitable rostoll.
 Accés: Compte que l'aparcament i l'aproximació no són els mateixos que per anar a la Maneras de vivir. A Solsona hem d'agafar la carretera C-26 en direcció a Berga i seguir-la aproximadament fins al km. 114 on trobem una desviació a ma esquerra que indica Busa i Bessora. Agafem aquesta carretera i anem seguint els indicadors de Busa. Uns 12 km després hem d'estar atents a agafar una pista que baixa a la dreta, si anéssim seguint la carretera que portem pujaríem al Pla de Busa. Així doncs agafem una pista que baixa a la dreta, al principi està asfaltada i després és de terra,compte si anem amb un turisme baix i/o ha plogut.Al cap d'un parell de quilómetres d'haver-se acabat l'asfalt veurem una bassa a ma esquerra.Si anéssim a la Maneras de vivir aparcariem aquí.Enlloc de fer aixó cal seguir davallant per la pista.Arribem a una bifurcació amb un petit gorg,cal prendre la pista que puja a l'esquerra amb un cartell que diu Orriols.Arribem a una masia ( antiga runa) i afagem una pista que puja,aparcant a uns cent metres de la casa,en un bon entrant de la pista a ma esquerra.
Aproximació:  La via crec que està situada entre la Teresa Romero i la Jardí Botànic.
Seguim la pista a la que hem estacionat, no per la que circulàvem. La pista després de fer una petita pujada devalla i nosaltres la continuem seguint fins que veiem una traça amb algunes fites que ens portarà a peu de via,després d'esquivar un parell de ressalts rocosos. L'entosta de la Teresa Romero és una bona referència. Peu de via en una incómode canal amb un buril a mode de R0 i un os penjat.Bolts Fixe visibles.
Orientació: Sud(?).
Material: 15 cintes exprés.
Grau obligat:V/A0.
Descens: La via està equipada per rapelar amb una anella i cordino per reunió. Nosaltres hem baixat a peu.Caminant a la dreta,fins que veiem que acaba el cingle.En aquest punt conve anar a buscar un grau a la dreta. A l'iniçi del grau hi ha un cartell indicatiu i un bon camí. La part final del grau disposa d'una escala per arribar a peu pla. Un cop a la base del cingle seguir el camí cap a l'esquerra, passarem unes baumes,una font i arribem a un mas. En aquest mas trobem la pista on hem aparcat,seguim la pista a la dreta fins al cotxe. Conteu uns 30/45 minuts des del final de la via. 
Restriccions: Un grup d'escaladors ha arribat a un acord amb el propietari per intentar evitar que s'escali a Busa durant els mesos de Gener,Febrer i Març.


24 comentaris:

  1. Error Error Error.
    La moratòria és DESEMBRE, Gener i febrer.
    La pregunta és: quan l'heu fet? (perquè ja veig que us heu passat la moratòria pel forro.

    Parce

    ResponElimina
  2. Parce, us heu plantejat si heu fet prou divulgació de la moratòria? Als blogs que més han piat aquesta aquesta paret no és que hagin fet un gran esforç. Al teu blog has de buscar la info al final d'una piada...

    ResponElimina
  3. Parce:
    Error,error i error.O preguntes quan hem fet la via o dius que ens hem saltat la moratòria però les dues coses alhora no poden ser.Aixó només ho poden fer els tribunals que envien gent a la pressó abans de saber si són culpables.Ah no! m'he equivocat que és per risc de reincidir.
    Gràcies per corretgir els mesos moratoris.

    Albert,
    Els tontos del blocempotrat també han possat lo de la moratòria al final d'una entrada....de dos no en fem ni mig!!!

    Salut i foc al registre!!!

    ResponElimina
  4. hahaha!alguns han errat el tret! de tan gelosos del troç, això te futur incert que sempre hi haurà algun "indocumentat" saltant-se la imposada pel forru dels pebrots que de tan grossos que no hi caben... que tal empararar-ho tot de dalt a baix?? o una gran parcarta? és lo que passa quan les coses es fan pimpam pels meus cullons..

    ResponElimina
  5. Bé, tant i fa quan l'hagueu fet, si dins o fora de la moratòria. Ara ja queda més clar quan no si ha d'anar, suposo que la gent mica en mica se n'anirà assebentant. (Disculpes si us he molestat).

    Parce

    ResponElimina
  6. Que no hi ha retols als camins d'accés?
    Llavors que voleu?

    ResponElimina
  7. Els rètols no els llegeixo mai,els pot haver possat qualsevol dropo per fer una bretolada!!!.
    Com a llocs on divulgar-ho proposo:
    1.El DOGC.
    2.Les tapes de yogurth i les papeles de farlopa.
    3.Drac Queens repartin flyers per Busa,Canalda i Riu Lacó durant els caps de setmana.
    4.Blogs de referència com Escalesrodones.
    5.Pancarta a la Paret de l'Aeri.
    6.Llibre de piades del Cirera,de l'Anna i del Lago.Al Trabucaire ja hi deu ser.
    7.A les parets del Baby Doll,Copa 2,Oasis i la Paloma Blanca.
    Salut i els jardins per les urbanitzacions.

    ResponElimina
  8. Jo prefereixo deixar de escalar a Busa durant tres mesos, que no pas tot l any. Aniol

    ResponElimina
  9. Pues yo prefiero escalar cuando a mi me plazca,no cuando el cacique de turno me de su permiso como si fuera su vasallo.
    Yo pienso desobedecer y creo que todo aquel que defienda el libre acceso al medio natural debe hacer lo mismo.
    La naturaleza es de todos y nadie debe privar al pueblo de su uso.
    Este blog se ha caracterizado por su respeto a la libertad de expresión.Espero que así siga y no borre este mensaje.
    Floreal.

    ResponElimina
  10. Gràcies per la informació,Floreal.
    Salut i Termidor!!

    ResponElimina
  11. El propietari és el que decideix que fa amb la seva propietat,faltaria més!.
    Miquel Prat.

    ResponElimina
  12. Miquel Prat: que sigui el propietari no vol dir que pugui fer lo que surti dels cullons,per exemple no l'hi pot fotre foc.Com tampoc pot excloure a la gent d'accedir a les seves terres.No se que diu la llei però Gandhi deia que quan una llei ens sembla injusta estem obligats a desobeir-la.
    Luketi i Busquets sou uns masclistes.
    Josep Arnall.

    ResponElimina
  13. La que esteu liant per una pared de roca mediocre, i on el 90% de les vias obertes en els ultims 10 anys, son per la elite de la escalada.. Aniol

    ResponElimina
  14. Ostia doncs nosaltres o som la Ellite o hem fet el 10% de vies obertes els darrers deu anys i aptes pels matats que ens arroseguem pels V+/A0.
    De roca mediocre encara no n'hem fet cap a Busa,ja diras quines són i ens en mantindrem ben allunyats que som uns cagats.
    Seguirem el consell que ens vas donar de deixar la paret pels valents els mesos de Gener,Febrer i Març.Quina rasca deu cardar-hi a l'hivern a Busa!!!.
    Salut i cares sud!!

    ResponElimina
  15. O son vias del Indi, o son vias obertes fa mes de 10 anys, excepte el regne del sabinot o l espero nan..

    ResponElimina
  16. L'Esperó Nan te més de deu anys.
    Hi ha altres vies de la darrera dècada que hem fet i es passen amb V+/A1 com per exemple la Via del Pardal,les anirem publicant al blog el més aviat possible.
    Salut i Molondrinos!!

    ResponElimina
  17. Ostras, la via del pardal, una roca collonuda, com el primer llarg de la costo de agosto, el primer del jardi botanic, i podria continuar, per que he fet algunas pocas mes, no ens engayem, a Busa la roca en general no es bona, si no per que han passat tants anys sense que gairebé ningu la escales, i quant gairebe tot esta rebentat, baixem el llistó i aveure que queda...

    ResponElimina
  18. Totes aquestes que comentes a mi m'ha semblat que ténen algún tram on cal vigilar amb la roca però no m'han pas semblat que fossin vies amb mala roca.
    De totes maneres se m'acudeixen tirades amb una qualitat de roca similars o fins i tot pitjors a les esmentades a Sant Llorenç de Montgai, Vilanova de Meià,Peladet,Font Freda,Àger,Montrebei,Riglos...
    i jo no m'atreviria a qualificar aquests llocs com a "parets de roca mediocre" com afirma el company Aniol.
    Jo sóc dels porucs,dels que a la que es mou un canto ja tremolo com una fulla i ploro per això em sorprèn que hagi sigut capaç de passar per llargs que escaladors consideren de roca mediocre.
    Això de la roca dóna per una tesis doctoral i crec que és un tema bastant subjectiu.Ja sabeu el que deia en Lívanos...
    L'altre tema esmentat també dóna per una tesis doctoral:perque la gent va escalar a determinats llocs i a d'altres no.
    Salut i palike!!!

    ResponElimina
  19. Ja ho diuen: Uns tenen la fama i altres carden la llana.
    Això també dóna per una tesi doctoral...

    ResponElimina
  20. També n'hi ha que no quedeu mai cardats...bueno esperat que no et trobi el xerif del solsonès,és implacable...quan corris per la zona procurs tenir sempre el sol a l'esquena...foraster.
    Salut i wanted!

    ResponElimina